İnternet Çok mu Yavaş Yaa?! (2014)


Kaç kişinin kullanımını ne derecede etkiledi, ne zamandan beri farkındayız bilmiyorum ama konuya bodoslama girip serzenmeden, “noluyor be” demeden önce bilinmesi gereken gaydırıbuppaklar var. ISP denilen, ‘İnternet Servis Sağlayıcı’lar, yani Türkiye’deki Türk Telekom, Süperonline ve onların çakması olan D-Smart vb. şirketler artık devlet eliyle bir takım filtrelemeler yapıyorlar. Mesela? Devlet eskiden bir siteyi yasaklamak istediğinde, o sitenin ismine karşılık gelen ve ip adresi denilen numaraları değiştiriyordu. Bunu biraz açarak boyutunu daha iyi ifade edelim: mehmetkaplan.com isimli bir adresim var. Bu adres aslında ‘212.175.87.148’ numaralarının karşılığı. Biz bu rakam dizeleriyle uğraşmayalım diye bir isim&ip teknolojisi (DNS) kullanılıyor. Devlet de “sen misin yan bakan” diyerek kapatmak istediği web sitesine karşılık gelen rakam dizesini, ‘mahkeme kararıyla erişimi engellendi’ gibi birkaç cümle yazan başka bir sitenin rakam dizesiyle değiştiriyor. Sonra noldu? yasak! Hayır, aslında yasakladığı hiçbir şey yok, yalnızca başka sayfaya yönlendiriyor. Yasaklayamamış olduğunu da hepimiz DNS bilgilerimizi değiştirerek kendimiz görüyoruz?

Peki artık ne değişti? Devlet internetten o kadar çok korkar hale geldi ki! Devlet eliyle TİB (Türkiye İletişim Başkanlığı) üzerinden servis sağlayıcıya bazı sorumluluklar yüklüyor. Buna göre artık o rakam dizelerinin kolayca aşılabilir olduğunu bildiğinden, interneti kaynağından, yaani interneti satan heriflerin ana makinelerinden engelliyorlar. Bunu yapmak için herkesin bir şekilde duyduğu ‘güvenlik duvarı’, ‘firewall’, ‘dpi’ gibi sözde yetenekli donanım ve yazılımlar kullanıyorlar. Böylece siz bir siteye girdiğinizde DNS’i sabaha kadar da değiştirseniz engelleme interneti veren herifler tarafından geçiş noktasında yapııldığı için hiiçbir işe yaramıyor. Çünkü servis sağlayıcılar, erişmek istediğiniz web sitesinin adına değil, erişmek istediğiniz bilginin içeriğine bakıyorlar. Örneğin “recep tayyip erdoğan ın bilal erdoğan ile ses kaydı 2” gibi bir cümle var ve internette yayınlandı mı? Servis sağlayıcı bu ve türevi içeriğin geçtiği tüm siteleri (teknik olarak erişilmek istenilen paket) engelleyebiliyor. Çünkü siz oraya girdikçe ve bu güvenlik yazılımları gördükçe basıyor engeli. Artık kullanılan güvenlik yazılımları, web sitesini engellemeden, yalnızca bir sayfasını ya da sayfanın içerisindeki tek bir bölümü engelleyebiliyor. Bu yüzden bas bas “sadece kişilik haklarına tecavüz eden sayfanın ilgiili bölümü engellenecek” diyorlar.

Eee, neden bu kadar çok bilgi verdim? Siz bir web sitesine girdiğinizde, o web sitesi tertemiz bile olsa, anasından helal süt emmiş bir web masterı, polyanna gibi bir editörü olsa dahi tüm bu filtreleme süreçlerinden geçiyor. Zaten normalde zar zor girdiğimiz ve hızından şikayet edip durduğumuz internet bağlantısı, bu filtreleme süreçlerinden ötürü yine birkaç saniye sekteye uğruyor. Bunu özellikle Youtube gibi medya sitelerinde, HTTPS, yani sertifikalı Google gibi sitelerde gezinirken bol bol deneyimleyeceksiniz. Hatta bu zaman aşımı süreler her geçen gün artarak devam edecek çünkü engellemeler için her geçen gün biraz daha derinlere inerek engelleme seviyesini arttıracaklar.

“Yaa iyi de napıcazz?” sorusuna herkesin duyma şerefine nail olduğu proxy cevabı verilebilir. amaa, gelin görün ki proxy servisleri de kendince ciddi riskler (eğer bir yazılım yüklüyorsanız, bilgisayarınıza arka kapıdan giriş izni vermek, yazılım yüklemiyorsanız girip çıktığınız sitelerin proxy hizmeti verenlerce izlenebilmesi&kayıt altına alınmasına olanak tanıma) içerdiğinden önermiyorum. Bir gün gelir gerçekten bu riskler göze almaya değer boyutlara ulaşırsa, işte biz o gün küllerimiz doğar, proxyi teyzeye anlatır gibi anlatırız! ^^

Haydi bakalım, videonuz bol olsun ^^

Teknik notlar:

*Engellemeleri aslında TİB yapıyor, Türk Telekom’a suç atmayın. Aslında DPI, SPI falan gibi deli gibi para harcatan ürünler servis sağlayıcının işine gelmez.

**Proxy dışında, VPN gibi bilinen ama benzer riskler taşıyan çözümler de var.

***’DPI neymiş oğlum’cular için: İngilizce ve Türkçe


Posted

in

by

Comments

“İnternet Çok mu Yavaş Yaa?! (2014)” için bir cevap

  1. Twitter’ı Yasaklamak | Mehmet KAPLAN Avatar

    […] Daha önce hükümetin bu konudaki adımlarından bahsetmiş ve bir gün DNS değiştirmenin yasakları aşamayacağı noktasına gelirsek, yasakların nasıl aşılabileceğine dair yazı yazacağımı söylemiştim. O gün geldi 🙂 Bu konuyla ilgili ilk yazımı konuyu teknik olarak daha iyi anlamak adına okumanız:  İnternet Çok mu Yavaş Yaa?! (2014) […]

Yorum bırakın